Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: damned
Категория: Други
Прочетен: 441100
Постинги: 145
Коментари: 261
Гласове: 1479
Постинг
24.11.2008 14:49 - Болезнен спомен.. Или илюзия
Автор: damned Категория: Изкуство   
Прочетен: 4746 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 24.11.2008 14:50



"..да можеш да летиш, като цял живот си лазил.."



Случи се преди повече от година, но случката на гарата остави дълбок спомен в съзнанието ми. Беше при едно от последните ми пътувания за София. Ден като ден. Студен, декемврииски, изпълнен с бързащи хора. Едни си отиват, други се прибират за празниците. Един от малкото периоди, в които се чувстваш обнадежден, широко усмихнат и в настроение. Защо не е всеки ден Коледа..
Седях на една от пейките и си чаках автобуса. Няколко врабчета се разхождаха, настръхнали от студ и кълвяха по някоя и друга трохичка, паднала случайно. Гарата беше пълна с народ и автобуси. Явно чакането се очертаваше да бъде дълго..
В един момент дочух някой да ме вика. Не бе по име, просто обръщение. Погледнах в посока на гласа, и видях младо момче, на около 24год. Молеше ме да му услужа с 3 лева, защото не му достигали да се прибере в Благоевград. Дадох му колкото ми бяха останали-все пак вече си бях взела билета, пък и на всеки може да му се наложи да изпадне в такава ситуация. Не бяха точно колкото му трябват, но можех и да излъжа че нямам. Искаше ми се да вярвам, че са за път.. Както и да е. Той ми благодари и отиде при други хора. С интерес ги наблюдавах. Едни, твърде горди и намръщени го гонеха с псувни, а той им благодареше и се усмихваше мило. Други му даваха някакви стотинки и му говореха загрижено. Зарадвах се, че ще се прибере по празниците. Явно все още имаше добри хора..
А може би не. Въпросното момче беше наркоман. Личеше му отдалече, че е зависим. Беше слаб, блед и трепереше. Видях го отново на връщане. Пак беше там и молеше за пари да се прибере. Лъжеше убедително, безочливо.. Но очите му го издаваха.. Очи, наситени с болка, умоляващи, самотни.. Колко ли хора, включително и аз сме му дали пари с мисълта, че го правим за добро. С мисълта, че го пращаме вкъщи при семейството. А всъщност сме му купували "сладката отрова".. Виновен ли е за това, че не се е чувствал щастлив.. Колко струва щастието на един наркоман-3 лв и хорското съжаление.. ? Изпитвах вина донякъде.. Чудех се дали и тези, които му дадоха пари са се почувствали така след това.. Или са си мислили "Той си е виновен-никой не го е карал да започва!"..  Всъщност никой не знае какво се крие в душата му, в душите на неговите събратя по спринцовка, в душите на техните близки.. Дават живота си с цената на това, да са щастливи и усмихнати. Дори фалшиво.. За милионен път самотни.. Дори по празниците..

.....
Тази година може би пак ще е същото. Забързани хора, загърнати хубаво в дебелите си дрехи, дърпащи куфари. За пореден път, като по навик автобусите ще се изнизват тромаво, а врабчетата ще кълват падналите трохички...
.....
Някои ще кажат: "Отървал се е." Други въобще няма да забележат липсата. Колко измамно може да бъде щастието. Краткотрайно. Като полъх. Като шепот..
.....



Едно семейство ще посрещне Коледа разплакано.


Тагове:   илюзия,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viki11 - Ако беше загрижен за него, щеше да му ...
24.11.2008 15:24
Ако беше загрижен за него, щеше да му помогнеш да се отърве, вместо да му даваш пари. Никой нищо не прави. Това тук не променя ситуацията. Не помага на хората. Само те прави писател.
ДОри не променя хората.
цитирай
2. glarus - damned
24.11.2008 15:27
Изчетох те до тук. Поздрави за откровенията, чудесно пишеш, чувствителен човек си.
Разбира се , че си постъпила добронамерено и угризенията, от това, което си разбрала по очите на този младеж са за притеснение. Но мисля, че не бива да се укоряваш за това. Най - голяма вина има обществото ни.
Познавах един човек, който с много усилие се бореше против младите наркомани, създаваше и много работа, по - късно доста родители му бяха благодарни, той се терзаеше, за тези, които не можеше да спаси, за които всичко вече беше късно,
отиде си преди тях.
Всеки в този живот сам си прави избора.
Трудно и почти невъзможно е да хванеш някой за яката и да го разтресеш, помощта трябва да бъде цялостна, а в случая не винаги е успешна...
Желая ти спокойно слънце в душата ти!
Поздрави!
цитирай
3. damned - :)
24.11.2008 15:35
glarus, благодаря ти за отделеното време и за хубавите думи.. усмихна ме широко :) То всичко идва от порива да помогнеш, но дали си успял вече не се знае. Поздрави и за теб. :))))
цитирай
4. damned - :)
24.11.2008 15:39
viki11, ако той самия не осъзнае, че има проблем аз не виждам как бих могла да му помогна. Дадох му пари, защото исках и имах. Както и да е-това, което съм искала, съм го казала. Не се имам за писател.. Няма значение. И още нещо-'загриженА' ;) Лек и хубав ден :)
цитирай
5. adiveil - Знаеш ли, изправена пред такава ...
24.11.2008 18:11
Знаеш ли, изправена пред такава дилема, винаги давам някакви пари. Просто заради нищожната възможност,
че с тях човекът би могъл да си купи и хляб този път. С какво да му помогна иначе? Не знам как се помага на такива хора. Може би частица добро отношение все пак ще го стопли, макар и за миг.
цитирай
6. roden - Понякога
26.11.2016 17:23
е най-добре коментар да не се пише - стана ми тъжно.
Но ти благодаря за изказа на очите ти.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене