Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2020 07:01 - © Операция "Невъзможно"
Автор: vaquero Категория: История   
Прочетен: 2382 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 01.07.2020 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
01.07.2020г.


image

    
През пролетта на 1945 година Уинстън Чърчил поиска от военните си началници да подготвят таен план, което не беше нищо ново. Хипер енергичният Чърчил винаги измисляше всякакви планове, някои разумни и някои луди. Но този план беше извън всичко досегашно.
Уинстън Чърчил иска план как Великобритания да нападне съветските войски в Германия.
В началото на 1945 година Америка бива съсредоточена върху довършването на Германия и след това съкрушаването на Япония. Но погледът на Чърчил видя антибуржоазен мрак, спускащ се към Европа заедно с Червената армия, която окупира сърцето ѝ? Сталин вече беше подновил предишните си споразумения, че Полша – причината Великобритания да тръгне на война през 1939 година – ще бъде свободна. Вместо това полското правителство беше натъпкано със съветски поддръжници, докато полските бойци националисти от Армия Крайова се озоваха в затворите на НКВД. Румъния, Унгария и Чехословакия бяха под съветски контрол, а Гърция и Турция се оказаха застрашени. След неизбежната капитулация на Германия, огромните американски сили в Европа ще се преместят в Тихия океан.
Така британските планиращи проектираха операция "Немислимо", подходящо име за това, което би било Трета световна война. Каква може да бъде по-немислима задача, след като се опита да измисли някакъв начин за Великобритания – разбита и изтощена след две световни войни – от започване на превантивна война за победа над съветския колос?
И въпреки че Великобритания е загубила вече частта "велико" в името си към 1945 година, заповедите са заповеди, а военните планиращи са свикнали да измислят отговори на най-малко вероятните случайности. Така те отидоха на работа и изработиха план. Атаката срещу Съветския съюз да започне на 1 юли 1945 година, за да позволи операции преди идването на зимата, защото предположиха, че съветското разузнаване ще засече съюзническите маневри и по този начин ще направи невъзможна подлата изненада в стил "Барбароса" и по този начин на заговорниците ще се наложи да водят тежка битка още от самото начало на вероломството.
Независимо от това, съюзническите планиращи се озоваха в същия капан, който унищожи Наполеон и Хитлер. Как да накарате Русия да се предаде, ако не иска? А де!
Операция "Немислимо" предвижда настъпление (Всички военни планове срещу Русия в края на краищата започват с настъпление и завършват с паническо отстъпление и поражение) от английски и американски войски плюс полски контингент (канадците също били информирани за плана). И най-гадното – предвижда се също десет пленени германски дивизии да бъдат използвани за офанзивни операции, но тъй като ще отнеме време да бъдат преоборудвани от заговорниците, частите няма да са готови за началото 1 юли и ще станат готови чак към есента. Предвижда се "освобождение" на Източна Германия и Полша и връщане Сталин на конферентната маса.
Очаква се фронт, простиращ се от Хамбург на север до Триест на юг.
Но превъоръжаването на бивши нацисти бледнее в сравнение с абсолютната основа на операция "Немислимо", която беше, че САЩ ще се присъединят към Великобритания в атака срещу Съветския съюз. Рузвелт и след него Труман, бяха убедени, че е възможно да се работи със СССР след Сталин. Те грешаха, но не знаеха това през пролетта на 1945 година. И все още трябваше да бъде спечелена победата с Япония – за която съветската помощ се смяташе за съществена. С други думи, САЩ току-що завършили кръстоносен поход в Европа срещу нацизма, не бяха на път да се впуснат в кръстоносен поход срещу комунизма.
Тотална война срещу Русия – месеци преди първата атомна бомба да бъде хвърлена върху Япония – беше избор, който никой не искаше. С изключение на психото Уинстън Чърчил.
Но сред us-американските военни имаше и поддръжници на чърчиловата авантюра.
Такъв е генерал Джордж Патън, вероятно най-яростно антисъветски настроеният us-офицер. Да не говорим за Алън Дълес и предшественика на ЦРУ The Office of Strategic Services (OSS).
Поради опасенията, че Патън е психично болен, телефоните му се подслушват. Скоро го чуват да изразява насилствени антисъветски възгледи, че бившите членове на Вермахта трябва да бъдат превъоръжени и използвани, за да помогнат на американската армия да върне Червената армия "обратно в Русия". В един разговор със заместника на Дуайт Айзенхауер Макнарни, Патън твърди, че "За десет дни може да имам достатъчно инциденти, които да ни вкарат във война с тези кучи синове и да направя това да изглежда по тяхна вина".
Алън Брук, началникът на британския щаб на армията, пише в дневника си : "Уинстън ми създава усещането, че вече копнея за друга война ... Идеята е, разбира се, фантастична, а шансовете за успех съвсем невъзможни. Отсега нататък няма съмнение, че Русия е всемогъща в Европа". Операция "Немислимо" беше наистина немислима.
"Хайде да изречем забранената в историята думичка "ако".
Ако Червената армия, след като прогони германците от цялата си територия, се беше окопала на границата си с Полша и не беше продължила своя победен ход към Берлин, за да "пороби" пътьом източноевропейските страни, колко милиона още английски, американски и европейски момчета и момичета с униформа щяха да загинат, при това без каквато и да е гаранция за победа над германския нацизъм?
Англо-американските войски така я закършват при немската контраатака на Ардените след десанта в Нормандия (за който сега внушават под път и над път, че се дължала победата във Втората световна война), че ако маршал Сталин не откликва на горещата молба на Чърчил през януари 1945 година да започне незабавно настъпление на Запад при изключително лошо и неподходящо време, е било възможно германците да предизвикат обрат във войната с непредвидими последици. И още – вижда се колко несправедливи са обвиненията, че маршал Рокосовски не се бил притекъл на помощ на въстаниците от Варшавското въстание през август-септември 1944 година, след като четири месеца по-рано неговите обезкръвени армии все още не са напълно готови за ново настъпление. Но те тръгват, за да помогнат на англо-американците!".
И за благодарност операция "Немислимо" – британският аналог на планът на Хитлер за нападението над Съветския съюз "Барбароса"!

https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/operation-unthinkable-britains-secret-plan-invade-russia-22521
https://www.globalsecurity.org/military/world/war/operation-unthinkable.htm
https://www.dailymail.co.uk/debate/article-1209041/Operation-unthinkable-How-Churchill-wanted-recruit-defeated-Nazi-troops-drive-Russia-Eastern-Europe.html
https://media.nationalarchives.gov.uk/index.php/operation-unthinkable-churchills-plan-world-war-three/
https://pogled.info/svetoven/russia/kak-stalin-ne-dava-da-provokirat-savetsko-amerikanska-voina.117057
https://www.duma.bg/stalin-spasyava-angliya-i-sasht-ot-razgrom-v-ardenite-n202983?go=terms&p=cookies


image

image
Коварният Уинстън Чърчил ухажва Сталин


image
Победителят

image

image




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Още Чърчил го е казал:
01.07.2020 07:56
"Долу Боко Тиквата, да живее братска Русия!"
цитирай
2. vaquero - До 1. apostapostoloff
01.07.2020 08:54
Долу!
цитирай
3. radostinalassa - Този гангстер заплашвал, ако е истина...
01.07.2020 15:25
да подпали Елена Йончева. И си позволява да целува по главата председателя на НС, който по ранг е над него. Няма достатъчно субстрат.
цитирай
4. vaquero - До 3. radostinalassa
01.07.2020 16:33
Типична престъпна мутра.
цитирай
5. zaw12929 - Не ми е смешно- Чърчил пък искал да се ...
01.07.2020 23:46
Не ми е смешно- Чърчил пък искал да се разоре София
Този българомразец си пиел кафето с карамфил и доживял до 95 години
цитирай
6. vaquero - До 5. zaw12929
02.07.2020 00:36
Ненормалник.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vaquero
Категория: Забавление
Прочетен: 1165032
Постинги: 270
Коментари: 6279
Гласове: 11458
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031